Leren Schoenen Onderhouden

Met het juiste onderhoud gaan je schoenen een leven lang mee en blijven ze glimmen als een spiegeltje. Zo ben je altijd verzekerd van een nette, stijlvolle uitstraling. Wel zo belangrijk want aan onze kleding, haar en make-up besteden we ook veel aandacht. Dus waarom niet aan je schoenen?

Schoenenkast vol met stijlvolle leren schoenenWanneer je je schoenen goed wilt onderhouden, dan is het belangrijk om wat meer over het onderhoud van het leer te weten. We hebben deze weetjes even overzichtelijk voor je op een rij gezet. Zo kun je je schoenen op de allerbeste manier onderhouden!

Leren schoenen onderhouden: 15 tips

Bescherm je schoenen na aanschaf

We denken dat onze schoenen perfect gepoetst en beschermd uit de winkel komen en we ze zo kunnen gaan dragen. Nee dus! Het leer van de schoenen uit de winkel is nog niet behandeld met een beschermingsmiddel. Daardoor zijn ze gevoeliger voor vuil en water. De eerste stap is dus om je schoenen direct even te behandelen met een goed beschermingsmiddel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onze Saphir d’Or pâte de luxe.

Draag je schoenen niet continu

Misschien vooral een tip voor de dames. Wanneer we mooie, nieuwe schoenen kopen, dan willen we die ook direct aan. Best logisch natuurlijk. Maar vaak dragen we ze dan weken achter elkaar continu. En dat is minder goed voor je schoenen (en ook voor je voeten). Laat je schoenen af en toe even in de kast en wissel ze af met andere schoenen. Zo kan het leer even rusten en kan ook het model van de schoen weer herstellen.

Trek je schoenen op de juiste manier aan

En nee, dat is dus niet met je voet net zo lang duwen tot de schoen aan is. Zo beschadig je de hiel van de schoen. Hang een schoenlepel aan je schoenenrek. Gebruik deze vervolgens in de ochtend om je schoenen aan te trekken. Zo weet je zeker dat je schoenen mooi in model blijven.

Onderhoud het leer met bijenwas

Leer is een natuurlijk materiaal. En natuurlijk materiaal onderhoud je het beste met natuurlijke materialen. Bijenwas is daarvoor het meest geschikt voor je schoenonderhoud. Het beschermt en voedt het leer en zorgt voor een mooie glans. Gebruik bijenwas alleen liever niet voor je witte schoenen. Soms kan dit namelijk voor gele vlekken zorgen. Koop voor je witte schoenen dus even een andere schoenpoetscrème.

Schoenen poetsen in belangrijk voor het onderhoud

Zo verwijder je krassen

Een lichte kras kun je verwijderen met wat schoenpoetscrème. Is de kras wat dieper dan kun je deze ook verwijderen met wat Labello of een gummetje. Neem in dit geval wel een transparante gum. Zo ontstaan er geen vlekken op je schoenen.

Draag je schoenen niet bij noodweer

Leer en regen vormen geen goede combinatie. Wordt er op een dag 20 millimeter regen voorspeld? Kies dan voor een paar kunststof schoenen die dag. Het is gewoon echt niet goed voor het leer, wanneer dit door en door nat wordt.

Let op voor sneeuw en strooien

Sneeuw en bestrooide wegen zijn niet goed voor je auto, maar zeker ook niet voor je schoenen. Zout is agressief en in combinatie met vuil en water laat het lelijke vlekken achter. Deze kun je behandelen met wat bronwater en azijn in gelijke delen. Dep dit met een doek op de vlek en laat het even intrekken. Poets de schoen erna met schoenpoetscrème.

Pas op met leren schoenen in de sneeuw

Zet natte schoenen niet onder verwarming

Een andere veelgemaakte fout is dat we natte schoenen onder de verwarming zetten. Zo zijn ze lekker snel droog, denken we. En dat is natuurlijk ook zo, maar ook het leer droogt uit. Zo ontstaan er scheuren in het leer. En wanneer het leer eenmaal gescheurd is, dan kun je dit meestal niet meer herstellen.

Zo verwijder je watervlekken of kringen

In ons natte land kan het natuurlijk toch zomaar gebeuren dat je wel watervlekken of kringen op je schoenen hebt. En tja, wat dan? Smeer ze in met de Saphir medaille d’Or pommadier in de kleur van je schoenen. Plaats dit op een katoenen doek en smeer de vlek in met draaiende bewegingen. Helpt dit niet? Smeer de vlek dan in met wat vaseline. Laat dit goed intrekken en poets dit uit met een wollen doek.

Na het poetsen…

Na het poetsen en de behandeling met alle producten is de laatste stap belangrijk. Je wrijft de schoenen nu even op met een katoenen doek of borstel van paardenhaar. Waarom is dit belangrijk? Zo maak je de schoenen mooi glanzend en worden ze vuil- en waterafstotend. En natuurlijk zien ze er dan ook prachtig uit.

Berg je schoenen op de juiste wijze op

Na het dragen van de schoen is het belangrijk dat ze hun juiste vorm weer aannemen. Dit kan met een cederhouten schoenspanner. Extra voordeel: deze houten schoenspanners nemen ook vocht, zout en zuur op uit de schoen. Eventueel kun je ook kranten gebruiken en voor je laarzen zijn er speciale lange schoenspanners. Zo wordt ook de lange schacht op de juiste wijze ondersteund.

Schoenen schoonmaken

Voordat je je schoenen gaat poetsen, is het belangrijk om eerst het vuil te verwijderen. Dit doe je met een droge borstel van paardenhaar. Daarmee verwijder je het meeste droge vuil. Pas daarna reinig je de schoen met een licht vochtige doek. Dit laat je drogen en pas daarna poets je de schoenen.

Schoenen die nodig moeten worden schoongemaakt

Zo verwijder je hardnekkige vlekken

Sommige vlekken kun je niet verwijderen met een borstel. Dit zijn meestal de meer hardnekkige vlekken. Probeer deze eerst met een transparante gum te verwijderen. Je kunt ook een licht vochtige doek gebruiken. Daarna plaats je wat schoenpoetscrème in dezelfde kleur op een katoenen doek. Wrijf dit in op de vlek met cirkelende bewegingen. Laat dit daarna even intrekken en wrijf de schoen daarna op met een doek of uitpoetsborstel.

Suède schoenen onderhouden

Bescherm je suède of nubuck schoenen altijd met een beschermende spray. Het is veel kwetsbaarder dan leer en dus is het belangrijk om deze schoenen goed vuil- en waterafstotend te maken. Herhaal dit ook even elk half jaar. Gebruik nooit schoenpoetscrème voor deze schoenen. Voor elke behandeling verwijder je eerst vuil en vlekken met een speciale suèdeborstel. Borstel daarbij altijd in dezelfde richting.

Zo verwijder je vet van suède schoenen

Een regelrechte ramp natuurlijk: vetvlekken op je nubuck of suède schoenen. Gelukkig is er een effectieve oplossing voor. Plaats wat talkpoeder op de vlek en laat dit even intrekken. Verwijder het talkpoeder daarna met een borstel en wrijf het suède daarna op met een speciale suède- of nubuckborstel. Werkt dit onvoldoende? Maak dan een sopje met lauwwarm water en wat afwasmiddel. Dep dit op de vlek en laat dit daarna even drogen (nooit onder de verwarming!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *