Sneakers schoonmaken: zo doe je het!

Twee zwarte Nike sneakers van dichtbij gefotografeerd met een blauwe graffiti achtergrond

Sneakers: we hebben er allemaal wel een paar in de kast staan. En wanneer ze net uit de winkel komen, dan zijn ze blinkend nieuw en schoon. Maar met ons regenachtige klimaat worden die fraaie nieuwe sneakers al snel vuil en dof. En dat is natuurlijk zonde! Want alleen die stralende schone sneakers maken je outfit natuurlijk helemaal af. Het schoonmaken van je sneakers blijkt in de praktijk best lastig. De witte randen blijven vaak vuil en de stof wordt lelijk. Voor het effectief schoonmaken van je sneakers heb je wat slimme tips & tricks. Een paar handige life hacks waarmee ze in een handomdraai weer helemaal stralend wit en blinkend schoon zijn. Vandaag zetten we al deze slimme tips om je sneakers schoon te maken even voor je op een rij. Daarmee zijn je sneakers straks weer helemaal als nieuw!

Witte sneakers schoonmaken

Witte nike sneakers met blauwe accenten op een weg met een gele doorgetrokken streep

Witte sneakers zijn natuurlijk het meest kwetsbaar van alle sneakers. Na een paar weken zijn ze vaak al wat smoezelig. En dat is jammer, want alleen die echt stralend witte sneakers staan natuurlijk supertof onder je skinny jeans. Hoe maak je ze dus weer stralend wit? Dit kan op een hele simpele en effectieve manier:
• Spray ze na aankoop in met een beschermende, water- en vuilafstotende spray (bv. Airforce Waterproof Spray)
• Verwijder vlekken direct bijvoorbeeld met kant-en-klare schoonmaakdoekjes. Leg deze in de hal bij je schoenen. Wanneer je ze uittrekt, dan haal je direct even een doekje over je schoenen.
• Reinig ze met witte tandpasta (zonder gel). Breng dit met een tandenborstel aan op een schone schoen zonder veters. Laat 10 minuten intrekken en verwijder dit daarna met een licht vochtige doek.
• Witte sneakers reinigen met baking soda: Maak een pasta van wat baking soda en een beetje water. Breng dit aan op de schoen en laat even intrekken. Schrob de schoenen met de pasta met een schuurspons schoon. Reinig de schoenen daarna met een vochtige doek.
Baking soda kun je kopen bij de grotere AH filialen van dr Hammer en zit in een oranje pak. Je vindt het bij de bakproducten.

Witte rand sneakers schoonmaken

vier benen met 2 paar sneakers staande op een grasveld

Een ander probleem van sneakers zijn de witte randen. Deze worden al snel geel en vuil. Daarna lukt het vaak niet meer om ze weer stralend wit te krijgen. Toch is dit wel degelijk mogelijk. We zetten alle tips even op een rij:
• Met afwasmiddel: gebruik een krachtig afwasmiddel zoals Dreft. Wrijf dit in de schoen met wat water en een vochtige schuurspons. Laat dit daarna intrekken en reinig de rand erna met een vochtige doek.
• Met baking soda en afwasmiddel: maak een pasta van wat baking soda, afwasmiddel en water. Plaats dit op een tandenborstel en wrijf met draaiende bewegingen de rand ermee in. Laat even intrekken en verwijder dit daarna met een vochtige doek.
• Witte tandpasta: Breng dit met een tandenborstel aan op de randen van de schoenen. Laat het tien minuten intrekken en verwijder dit daarna met een licht vochtige doek. Eventueel kun je dit een paar keer herhalen. En je kunt er ook water met wat bleekmiddel voor gebruiken op een tandenborstel.

All Stars schoonmaken

Twee allstars met rode en blauwe streep op de rand ondersteboven gefotografeerd

De All Stars sneakers zijn de enige gympen die je zonder problemen in de wasmachine kunt stoppen. De ideale kroegschoenen dus! Verwijder eerst de veters en plaats ze altijd in een waszak of kussensloop. Was ze met een beetje wasmiddel op 30 graden in de wasmachine. Zitten er hardnekkige vlekken op je All Stars? Plaats er dan eerst een beetje Vanish Oxy Action gel op. Of maak een pasta van baking soda en water die je laat intrekken.

Suède sneakers schoonmaken

Dame met een beige jas aan die op een straat zit met zwarte sneakers

Steeds meer sneakers zijn tegenwoordig van suède gemaakt: een zeer kwetsbaar materiaal. En dus belangrijk om dit goed te onderhouden en schoon te maken. Spray je suède schoenen in met een vuil- en waterafstotende spray. Borstel ze regelmatig met een speciale suèdeborstel. Eventuele vlekken kun je verwijderen met een gum of wat talkpoeder dat je laat intrekken. En ten slotte is ook stomen met hete waterdamp een perfecte manier om je suède schoenen effectief te reinigen.

Binnenkant sneakers schoonmaken

Een blauwe sneaker die rust op een boomstronk

Sneakers worden niet alleen maar vies aan de buitenkant. Ook de binnenzijde is na verloop van tijd niet echt fris meer. Een perfecte manier om ze grondig te reinigen is met baking soda en kranten. Maak een pasta van wat baking soda, groene zeep of afwasmiddel en water. Smeer de schoenen daarmee aan de binnenzijde goed in en laat dit even intrekken. Verwijder het daarna met een licht vochtige doek. Plaats proppen met kranten in de schoenen en laat ze daarna drogen (plaats je leren schoenen nooit naast de verwarming!).

Sneakers schoonmaken stof

Twee benen die over elkaar geslagen zijn met grijze sneakers

Ook schoenen van stof kunnen er na verloop van tijd lelijk uit gaan zien. De stof wordt vuil en zwart en is lastig schoon te krijgen. Stop je sneakers echter nooit in de wasmachine. Dit is niet goed voor de zolen en ook het model van de schoen kan schade oplopen. Maak een hand sopje met warm water en wat afwasmiddel. Plaats je stoffen sneakers hier in en schrob ze met een nagelborsteltje of tandenborstel. Ook een pasta van baking soda en wat water kan goed werken om hardnekkige vlekken te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *