Verwijder vlekken uit je schoenen met deze 5 life hacks

Mooie cognac kleurige nette leren schoenen naast een wit overhemd met blauw patroon

Je mooie nieuwe schoenen wil je natuurlijk graag mooi shiny en schoon houden. Maar in de praktijk is dit soms best lastig. Veel soorten leer en nubuck kunnen slecht tegen ons wisselvallige weer. Denk bijvoorbeeld aan harde regen of plassen met vuil water op straat. Om nog maar te zwijgen over sneeuw en strooizout. En soms valt er wel eens per ongeluk iets op je schoenen. Zeker op suède en nubuck ontstaan er dan al snel ontsierende vlekken. En tja, wat dan?
Gelukkig is er een aantal zeer goede tips en tricks waarmee je die vlekken super snel weer verwijdert. We geven je de 5 allerbeste life hacks om vlekken uit je schoenen te halen.

Verwijder schoen vlekken: De 5 life hacks 

Vlekken op suède schoenen: krijt, gum of een vijl

We beginnen even met de meest kwetsbare materialen: vlekken op suède en nubuck. Daar ontstaan al snel vlekken op omdat vloeistoffen snel intrekken in dit materiaal. Elke week even borstelen met een speciaal suèdeborsteltje is een goede preventieve maatregel.

Bij een vlek kun je eerst een transparante gum gebruiken. Je gumt de vlek als het ware uit. Ook werkt gummen goed tegen glimmende of zwarte vlekken op je schoenen. Daarna verwijder je de rest van de vlek met een wit schoolbordkrijtje. Je krast daarmee even over de vlek. Laat dit even intrekken. Het krijt absorbeert de vlek en je schoenen zijn weer als nieuw. Is de vlek nog niet weg? Probeer het dan ook nog even met een gewone nagelvijl.

Zo voorkom je vlekken op natte schoenen

In Nederland zijn je schoenen natuurlijk soms doorweekt. Om het leer goed te houden, is het belangrijk om ze op de juiste wijze te drogen. Plaats ze nooit onder de verwarming!! Daardoor droogt het leer uit.

Bruine schoenen nat door de regen en sneeuw op donkerhouten planken

Plaats proppen met kranten (zonder teveel inkt) of papier in je schoenen en pak je schoenen ook in met kranten. Wil je je schoenen lekker fris maken? Vul ze dan met baking soda (dit koop je bij het tuincentrum). Zo maak je ze mooi schoon en ruiken ze ook nog eens lekker fris!

Suède als nieuw met een stoomstrijkijzer

Misschien staat je stoomstrijkijzer het grootste deel van de tijd in de kast. Goed nieuws, want je kunt deze ook gebruiken om suède weer als nieuw te maken. Zet je strijkijzer op de hoogste stand, raak de schoenen niet aan en geef ze een overdadig stoombad!

Talkpoeder voor vlekken op nubuck

Van alle materialen is nubuck waarschijnlijk wel één van de meest kwetsbare leersoorten. Zeker op een lichtere kleur heb je al snel allerlei kleine vlekken op nubuck. Je kunt eerst de life hacks voor suède schoenen toepassen. Werkt dit onvoldoende? Plaats dan wat talkpoeder op de vlekken op het nubuck. Laat dit even een nacht intrekken. Het talkpoeder trekt in de vlek en in het nubuck. Zo lost deze als vanzelf op. Na afloop borstel je de plek nog even op een een speciale suède- of nubuckborstel.

Vetvlekken: shampoo of afwasmiddel

Vetvlekken zijn de wat meer agressieve vlekken. Ze zorgen voor ontsierende plekken op je schoenen. Een goede manier om vetvlekken te verwijderen is met shampoo en lauwwarm water. Dep een klein spons in een mengsel van shampoo en water. Draai daarna met cirkelende bewegingen over de vlek. Is dit onvoldoende? Gebruik dan afwasmiddel zoals Dreft met een sterk vetoplossend vermogen. Je kunt dit eventueel ook met een zachte tandenborstel doen.

Zo houd je je witte sneakers stralend wit

Iedereen die wel eens witte schoenen heeft gekocht weet het. Het is een hele opgave om die mooi shiny white te houden. Al snel zorgt het straatvuil voor een verwaarloosde look. Zonde natuurlijk van die mooie blinkend witte schoenen. Maak ze elke week even schoon met een kant-en-klaar vochtig schoonmaakdoekje.

Witte classic all-stars met blauwe en rode rand aan de onderkant op een gele achtergrond

Gebruik hiervoor doekjes voor het toilet met chloor. Dat is bleekmiddel en houd je schoenen mooi wit. Gebruik een tandenborstel met verdunde bleek of whitening tandpasta voor de extra vuile plekken. En de vuile rubberen randen maak je schoon met nagellakremover. Natuurlijk was je ook de veters even in de wasmachine. Zo zijn ze weer als nieuw!

Poetsen met een fluwelen doek

Plaats een fluwelen doek bij je schoenenrek. Elke dag wanneer je thuiskomt, poets je snel even je schoenen op. Dat gaat in ene moeite door wanneer je je schoenen uittrekt. Zo blijven je mooie dure schoenen echt als nieuw.

Lelijke scheuren: vaseline

In sommige leersoorten ontstaan na veel dragen lelijke scheuren en butsen. En met gewoon poetsen los je dit probleem niet op. Plaats daarom wat vaseline op een wattenstaafje. Het maakt deze plekken zachter. Na een paar keer zie je dat de scheur of plek langzaam verdwijnt. Doe dit direct zodra je een vormverandering of lichte scheur ziet in je schoenen.

Vlekken op leren schoenen: azijn

Soms zijn je leren schoenen lelijk geworden door allerlei kleine vlekjes. Daarmee kun je natuurlijk niet goed voor de dag komen. Azijn is een zeer effectief middel voor vlekken op leer. Ook beschadigt dit het leer niet, wat natuurlijk heel belangrijk is.

Klassieke donkerbruine leren schoenen met blauwe veters

Maak een zachte tandenborstel licht vochtig. Plaats er wat witte huisazijn op. Draai met licht cirkelende bewegingen over de vlek. Je schoenen zien er daarna weer stralend uit. Geef ze natuurlijk ook gelijk even een goede poetsbeurt. In onze snelgids schoenenpoetsen lees je hoe je dit doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *